nl
Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

0
Onbeperkt

Basdrum vellen


Een bass drumbasdrumkick drum of grote trom is een belangrijke trommel in het drumstel. Op deze trom wordt in de popmuziek de pulse van de groove gespeeld. De basdrum wordt door rechtshandig spelende drummers met de rechtervoet bespeeld, via een basdrum pedaal. Er zijn ook drummers die met een dubbele basdrum spelen of met twee pedalen op dezelfde basdrum. Dit is van oudsher in trek bij stevige muziek, bijvoorbeeld bij Metallica. Ook drie tot vier basdrums zijn mogelijk zoals bij Van Halen. Je kunt je voorstellen dat het basdrum vel daarom ook heel belangrijk is. Bij Slagwerkonderdelen.nl heb je daarom ruime keus in basdrum vellen.

Lees meer over de basdrum onderaan deze pagina.

Bezig met laden...
   1  2 3 4 5  

Meer over de basdrum


De bass drum, of bastrommel, wordt zo aangeduid omdat dit het laagst gestemde instrument is van trommelfamilie. Vergelijk de tenortrom die in marching bands wordt gebruikt. De soms aangetroffen schrijfwijze base drum(wat ongeveer gelijk klinkt aan bass drum) is ingegeven door de onjuiste veronderstelling dat het een functionele benaming zou zijn: deze trommel zou het basistempo hebben aangegeven.

Het deel van het pedaal dat het vel raakt bij het drummen heet de klopper. Deze is meestal bekleed met een viltachtig materiaal. Er zijn echter ook kloppers van massief hout of van plastic, wat voor meer attack zorgt maar schadelijk kan zijn voor het vel. Aan de zijkant van de basdrum zitten pootjes die schuin naar voren staan, en die voor stabiliteit zorgen zodat de bass drum niet wegloopt richting publiek. Ook dienen deze pootjes om de trommel vrij te laten hangen van de vloer, om resonantieproblemen te voorkomen.

Er zijn in de popmuziek bijna geen drum-grooves denkbaar zonder bass drum. Een groove is het gehele ritme dat op het drumstel gespeeld wordt en bestaat altijd uit een constante tik van hihat of cymbalen, ondersteund door de basdrum en de snaredrum. Meestal speelt men op elke 4 slagen van de hihat één slag met de basdrum. Bij veel ritmes (bijvoorbeeld in rockmuziek) speelt de basdrum één slag op de eerste tel van elke maat. Een alternatief is bij de eerste maat één slag op de eerste tel met de basdrum te spelen, en bij de tweede maat twee slagen op de eerste twee tellen (van een vierkwartsmaat). Typerend voor reggae is juist dat de basdrum niet op de eerste, maar op de tweede tel van de maat het accent geeft.

Een basdrum heeft meestal een diameter van 22 inch (56 cm). Tegenwoordig wordt ook veel 20 inch (51 cm) gebruikt. Jazzdrummers gebruiken vaak een 18 inch (46 cm) bass drum, omdat dat geluid beter bij de muziek past. Ook grotere diameters worden gebruikt, 24 inch (61 cm) en 26 inch (66 cm), bijvoorbeeld door wijlen John Bonham van Led Zeppelin.

Een bass drum is vaak van hout gemaakt, met een voor- en een achtervel. Dit laatste wordt het resonantievel genoemd en zit aan de kant van het publiek. Vaak zit er een gat in, waar een microfoon in gestoken kan worden voor uitversterking, of materiaal (vaak stukken stof) dat dempend werkt. Op het resonantievel staat vaak het merk van het drumstel, en ook soms de naam van de band. Ook basdrums van plexiglas komen voor (LudwigMajesticRemoSonor).

Meestal zijn boven op de basdrum de hangtoms (kleinere trommels) bevestigd.

Ook wordt de basdrum bij korpsen gebruikt. Bij de Amerikaanse stijlkorpsen zijn er vaak vijf basdrums met ieder verschillende grootten en toonhoogten. Samen spelen zij de, normaal over een persoon verdeelde partijen, met zijn allen. Een goed voorbeeld zijn drumcorpsen.

 

Advies of meer info nodig?


Het bestellen van een basdrum vellen kan eenvoudig en veilig online. Heb je vragen of behoefte aan een persoonlijk en deskundig advies? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of mail naar: info@slagwerkonderdelen.nl

Je kunt ons dagelijks tussen 9 en 23 uur telefonisch bereiken op nummer: 085 06 03 666

Wij helpen je graag verder bij jouw zoektocht naar de juiste producten. We support your performance!


De waardering van www.slagwerkonderdelen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.4/10 gebaseerd op 49 reviews.